Det är inga nyheter att vi i de flesta sammanhang pratar om mål, såväl inom organisationer som på det individuella planet. Många är de före detta elitidrottare jag lyssnat på, som skapat sig en helt ny karriär efter elitsatsningen genom att prata om mål, i näringslivet och för privat utveckling. Jag har själv idrottat hela livet och drivits av att vinna och också sett det som en naturlig del att jobba med i de organisationer jag ansvarat för, inte minst när det kommit till försäljning.
Lika mycket som jag jobbat med mål, lika mycket har jag brottats med att hitta rätt typ av mål för ändamålet.
Målet ska vara "stretchat" - för att skapa utveckling
Målet ska vara nåbart - för att bli relevant
Målet ska vara mätbart - för att inte bli verkningslöst
Målet ska vara enkelt - för att alla ska förstå
Målet ska vara riktat rätt - för att inte skapa suboptimering
Målet ska vara förankrat - för att berörda personer ska vara motiverade
Listan kan göras längre, men ganska snabbt kan konstateras att om målet ska vara kvalitativt och skapa effekt krävs en hel del för att pricka rätt.
"Ja, men gör bara!" Det är viktigare att vi sätter igång och formulerar ett mål och jobbar efter något även om det inte är helt 100 i alla delar. Håller helt med, bättre att agera än att jobba för det perfekta som sällan uppnås. Samtidigt som jag funderar över vad mål blir värda om vi inte lyckas nå åtminstone några av ovanstående punkter. Att ha ett mål bara för att visa att man jobbar med mål tillför inte något för någon och skapar oftast bara en massa arbete med rapportering.
Det skrivs spaltmeter och ordnas utbildningar för miljarder årligen för att vi ska ha chefer och ledare som ska driva sina organisationer med tydliga mål. Och missförstå mig rätt, jag är inte emot mål, jag jobbar med mål och kommer att fortsätta med det.
Men frågan är vad som driver företaget, verksamheten och individer till framgångsrik och hållbar utveckling?
Min uppfattning är att vision och riktning är viktigare än målet, att organisationer och individer kan prestera bättre genom att ha större fokus och styrning utifrån ett mer långsiktigt perspektiv. Då kan vän av ordning tycka att det blir hårklyveri vad som är mål och vad som är vision, båda pekar ut riktningen.
Skillnaden som jag ser det genom ett mer långsiktigt och övergripande perspektiv kan skapa en organisation eller ett team med mer frihet, mer kreativt utrymme och inte minst mer ansvarstagande. Vilket i sin tur möjliggör framgångsrik, stark och hållbar utveckling.
Om jag responderar på ovanstående punkter om målsättning, med siktet inställt på en mer långsiktig vision blir svaren lite annorlunda och enklare att förhålla sig till.
Målet ska vara "stretchat" - för att skapa utveckling. En vision är per definition "stretchad" för att peka ut en riktning, men inte hur vi ska ta oss framåt och inte heller exakt hur långt vi ska.
Målet ska vara nåbart - för att bli relevant. Visionen är inte nåbar, och ska inte vara det, den syftar till att visa riktning. Men blir ändå relevant genom att den skapar just riktning, men inte ett slut likt målet. Kanske kan vi ta oss längre om inte målet begränsar oss i tanken.
Målet ska vara mätbart - för att inte bli verkningslöst. Det kanske största problemet runt mål. Att sätta ett tillräckligt intressant mål som samtidigt är mätbart. Ofta hamnar vi i att sätta ett relativt ointressant mål "för det va det som gick att mäta", eller så sätts ett intressant mål som det borde vara, men det går inte att följa upp. Visionen ger möjligheten att istället fokusera på hur utvecklingen går och agilt jobba med att styra riktning utifrån förändringar hos oss själva eller omvärlden.
Målet ska vara enkelt - för att alla ska förstå. Om det är svårt att hitta rätt typ av mål brukar dom också bli svåra att förstå. "Varför ska vi mäta på det här?", vi säger kanske en sak vid ett tillfälle, men är i behov av att följa något annat vid ett senare tillfälle. Här blir det viktigt att få organisationen att förstå varför. Är den långsiktiga riktningen tydlig, blir det också enklare att förstå varför, även om vi kanske kortsiktigt måste ta ett udda beslut, till exempel på grund av tillfälliga omständigheter.
Målet ska vara riktat rätt - för att inte skapa suboptimering. Den klassiska diskussionen inom en säljorganisation. Vad mäter vi säljarna på? Ska de göra många affärer, lönsamma affärer eller skapa tillväxt? Och självklart vill man göra allt samtidigt, men det vet de flesta som jobbat med försäljning, att det oftast är omöjligt att klara över tid. Då blir anpassning och flexibilitet viktigare än det kortsiktiga målet, vilket kan innebära att målsättningen blir olika från en månad till en annan eller för olika individer, men långsiktiga riktningen kan fortsatt vara densamma.
Målet ska vara förankrat - för att berörda personer ska vara motiverade. Både förankring och motivation kan vara en utmaning kopplat till mål. Något man behöver jobba med. Finns det en långsiktig vision förenklas arbetet genom att riktningen förankras under en längre tid. Och det blir enklare att sätta mål när det väl ska göras.
Detta ställer högre krav på ledarskapet, men också på medarbetarna, leda utan att kunna följa detaljerna och arbeta utan att få ett exakt och begränsat mål. Då måste vi ha förtroende för varandra och låta individer agera, men det ställer också höga krav på att ledare sätter samman och jobbar aktivt med sitt team, så att förväntningarna är tydliga och det inte skapas otydlighet om vad som ska uppnås.
I en värld där allt utvecklas så snabbt som det gör idag blir det allt viktigare att ha en tydlig långsiktig riktning att förhålla sig till. En ram att röra sig inom, men inte sitta fast i detaljerade mål och nyckeltal som begränsar möjligheten att vara flexibel, skapa nya affärer eller innovationer när marknaden och omvärlden förändras.